Nerläggning av bloggen

Blogg-Busa summering

 Jag tänker avsluta mitt bloggande då jag inte riktigt känner inspiration att skriva längre och eftersom det startade med att försöka förmedla för er hur det är att ha en malle så ska jag försöka summera mitt malleliv.

 Mia och Glenn skriver livfullt om vådan av att ha malle. Strängt taget avråder de för att skaffa malle. Jag har lyssnat mycket noga på dem och trott att jag förstått men inser att jag skulle behövt lite till för att verkligen ska förstå vad de menar.

Jag har haft hund i hela livet och tränat flera olika raser i samtliga bruksgrenar och haft förmånen att lära av de absolut bästa. Jag är säkert en god medelmåtta i hundvärlden. Med detta i ryggen så kändes det tryggt att skaffa malle. Här begick jag mitt första misstag. Jag var förberedd på att hon skulle slita sönder hemmet så jag la ner en del tid på träning av att vara hemma. Bur införskaffades och i dag med facit i hand så har vi en fantastiskt trevlig hund som inte syns när den är hemma. Hon vaktar lagom och har visat att hon kan ta i om någon obehörig tittar in på tomten. Väl inne och med husses godkännande blir besökare vänligt hälsade på och accepterade. Hon är fantastisk mot alla i familjen och speciellt vårt barnbarn. Främmande människor är ointressanta om man inte kan kampa med dem.

Andra hundar är hon ganska neutral mot om de inte, som grannens pudlar, skäller på oss. Då vill hon döda. I koppel kan jag styra henne men är hon lös så går proppen ur och inget kan rädda pudlarna.

Mitt andra misstag var att inte lägga mer tid på passivitetsövningar innan jag började träna moment. Jag har aldrig lagt så mycket tid på passivitet med någon hund som jag gjort med Busa, men detta har inte räckt. I ett halvår åkte vi ut flera gånger i veckan, bildade station, fikade och åkte hem igen.

Mitt tredje misstag var att tro att jag har energi till att verkligen träna varje dag året runt. Om inte Busa får denna dos så är förväntningsproblematiken oöverstiglig. Först visade det sig i rapporten där hon laddade i sönder hjärnan så att hon inte kunde fullfölja utan vände på sträckorna. Vi har gjort allt som finns att göra men inget har hjälpt.

I lydnadsdelen uppstod problemen så fort apportering startade. Kampjävulen slog till.

Problemet med mallen är att när man startar inlärningen så gör den rätt direkt om övningen är riktigt upplagd. Man vaggas in i säkerhet och kör bara på. Under resan så bygger hon förväntningar som i Busas fall inte går att lösa. I vart fall så kan inte jag.

Mitt fjärde misstag var att inte dra slutsats av en liten händelse vid MH-testen. När vi ska göra lilla bytet så drar Busa iväg så fort hon någonsin kan men inte efter bytet utan tillbaka till platsen för första momentet och kastar sig efter trasan som använts där. Den dödas och hon kommer motvilligt på inkallning. Ganska lustig situation tyckte jag då och förstod inte direkt att detta var första gången hon tydligt visade den låsning i kamp som sedan förstört lydnadsdelen för mig. Hon kan inte släppa en minnesbild där kamp ingått. Hade jag förstått så hade jag kanske kunnat rädda det hela i unga år, eller bestämt mig för återlämning. Som det nu blev fortsatte jag som vanligt och fick fler och fler kamplåsningar vid olika situationer. Kommer jag ut i skogen drar hon järnet och letar upp något att kampa med. Jag har de senaste 3 åren försökt stoppa beteendet men det räcker jag vänder ryggen till så är hon någonstans och kampar med ett träd. Det försvinner inte.

När vi kommer till en appellplan så tar det några minuter innan hon hittat en tungapport eller liknande som hon lägger på minnet. Under tiden vi tränar ökar stressen och så fort jag släpper lite på uppmärksamheten drar hon dit och börjar kampa. Hon är mycket stressad i dessa situationer. Även här har jag gjort vad jag kunnat för att stoppa men låsningen är total. Jag tycker att jag har ledarskap på henne men det räcker inte. Här är min femte miss att jag inte kunnat få in total kontroll. Och tro mig jag har verkligen försökt allt, men jag räcker inte till.

Till detta ska läggas att Busa verkligen vill vara till lags och mår inte bra av konflikterna som uppstår, men när driften slår på så finns det ingen kontakt. Jag är övertygad om att en förare som haft möjlighet att stimulera henne både fysiskt och psykiskt dagligen kanske hade fått ett annat resultat. Och då ska man veta att jag är en normal SBK:are och ingen sällskapshundsägare.

Jag tror att jag vågar påstå att Busa är i många delar lite mer än de flesta mallar, intensiteten är en av de högsta jag sett vilket är underbart om man kan kontrollera det.

 

Summa summarum

 

Köp gärna malle det är den bästa  bland bruksraserna.

Var säker på att du kan fylla de krav den sätter på dig som förare. Gör inga undantag. Om du tvekar, ta en annan ras.

Försök att med uppfödarens hjälp kartlägga valparna för att kunna välja rätt individ.

Kartlägg dig själv, var ärlig. Är du en malleförare? De bästa malleförare jag känner är helt uppfyllda av sin hund och lägger all tid på den. De är proffs ut i fingerspetsarna och hund är prioritet ett.

Det finns naturligtvis olika individer, se till att den passar dig.

 

 

Lennart

 


Lakritstrollet uppflyttad


Stor glädje

Ibland är man omedveten om hur mycket hundarna betyder för oss. Jag har haft motgångar länge med Busa men intalat mig själv att tävling inte är allt, Busa är allt. Och detta är sant men trots det så har jag blivit påverkad och lite ur slag. Vi tränar vidare och uppletande och sök går galant. Gjorde än en gång en ren uppvisning i uppletanderutan igår. Raka slag alla föremålen innan tiden är ute. Jag behöver inte vända och söka bakåt utan hon klipper föremålen direkt. Problem blir det naturligtvis när det är helt vindstilla men då har jag nytta av de raka slagen och kan skicka mycket tätt.
Söket rullar på och vi är absolut mer än tävlingsfärdiga men ändå inte där jag vill va.
Passivitetsövningar fortsätter men framgångarna där är microskopiska. Fortsätter att nöta.
Förra helgen förstod jag att motgångarna påverkat mig jättemycket. Vi var och tävlade med lakritstrolleti appell. Som vanligt gör hon 10 på rapporten och hade antaqgligen fått en 10 i budföring om hon inte på riesenvis stött nosen i magen på mottagaren innan hon sätter sig på plats. 8 i betyg och bästa specialen för dagen alla grenar inräknade.
Naturligtvis var jag jätteglad, mycket mer än vad jag hade kunnat ana, jag hade ju bara skickat iväg henne 1 gång och gjort en linförighet på 20m. Men min prestation som blev en 10 lyfte hela min vecka och sitter fortfarande i.
Maj-Lis verkade helt cool inför lydnaden trots att hon haft lite strul vid träning. Hon samlade ihop Kylie väldigt bra innan hon gick in i ringen. Detta måste göras annars vill lakritstrollet bara hälsa på allt och alla.
Platliggningen höll på att kosta mig en hjärtinfarkt när hundarna runt om Kylie reste sig och drog järnet, men hon blev liggande och såg väldigt avslappad ut. Lydnaden genofördes ganska bra trots 2 nollor. Framförgående. Varför finns momentet. Hoppet gör hon varannan gång. Hon gör en felkoppling och läser av Maj-Lis snabbt som attan och tror att hon blivit stoppad. Tar ett steg och kastar sig därefter in till sidan igen. Antagligen har här uppståt en konflikt under träning som gått obemärkt förbi. I motsats till de riesenhannar jag haft under åren så är hon otroligt samarbetsvillig och därmed också väldig känslig.
Vi trodde efter huvudräkning att uppflyttningen var körd och missad med ett par poäng. Medan Maj-Lis stod och snackade med ett par medtävlande smög jag in i Söderåsens stuga för att titta på dataskärmen de har uppkopplat där. Resultatet kommer direkt när sekreteriatet skrivet in. När rapportsidan rullar förbi tycker jag mig se uppflyttad men den rullar vidare så jag står med hjärtat i halsgropen i väntan på att alla lydnadsklasser ska rulla förbi och då kommer den igen, 224,5. Jag kände att det kom en tår och tittade mig manligt runt för att inte visa.
Den jätteglädje som jag kände var efterlängtad.
Jag gick ut och kallade på Maj-Lis lite lagom nonchalant och sa att resultatet nog var klart. Ännu en chock och vi befann oss båda i himlen.
Uppflyttade med råge som vi säger.
Detta ska jag leva på hela vintern

Lennart

Planen på plats

Nu har det gått någon vecka sedan planen sattes för att få Busa att ligga kvar på platsliggning.Metoden som jag använder är en kombination av 2 som jag stulit från Mia o Glenn.
Dels består den i att jag håller på att klicka in belöningar när Busa varvar ner, den minsta tendens belönas med köttbulle. Vi sitter/ligger på gräsmattan och om hon varvar ner andningen, suckar eller lägger sig lite mer tillrätta så belönas hon. Jag försöker få ett samband mellan nervarvning och godis så att kanske godis kan ges i förebyggande syfte.
Den andra delen består av platsliggning så ofta som det överhuvudtaget är möjligt och så varierat som möjligt med eller utan skott. Jag använder en ”hundskruv” i vilken en spårlina drages genom ringen och fästes i halsbandet. Metoden gör att man inte börjar skrika och ha sig när hunden reser sig utan jag håller bara emot vilket gör att Busa lägger sig ner för att slippa draget och då kan jag belöna. På det här sättet får jag möjlighet att belöna när hon gör rätt istället för att bli förbannad när hon gör fel. Dessutom blir tajmningen rätt.
Efter den här korta tiden har en klar förbättring synts. Planen är dock på 5 månader dvs det ska vara klart den 1 april.’
Just nu ligger hon ganska lugnt på de flesta ställen som inte liknar tävlingsarena.
Finns det andra hundar i ledet så stressar hon väldigt mycket men det finns en mycket liten men dock tendens till förbättring.
Förra veckan hade vi träningsläger och Busa tränades flera gånger både med och utan skott. Hon försökte inte resa sig men låg oroligt och flyttade sig en tasslängd.
I torsdags var vi på klubben och gjorde en ok platsliggning med våra mått mätt. Jag kunde köra ett litet pass fritt följ utan att det brast för henne.
Sen låg Busa och jag på gräset medan de andra tränade. En viss mycket liten tendens till att varva ner syntes och belönades. Om sträckan vi ska färdas är 100 mil så har vi precis lämnat perrongen.

 

Lennart


Favoriterna på plats


Sök-debut

Nu har vi avverkat debuten i sök. Jag hade egentligen inte tänkt att tävla i år utan vänta till våren för att vara helt säker på Busas kapacitet. Nu har det gått ganska OK på träning så jag chansade. Jag räknade med att söket skulle ge 8 och budföring 0 eller 10 beroende på om hon orkade sitta kvar hos mig innan kommando och inte dra som en avlöning.

Vi har kvar stressbeteende i vissa moment i lydnaden och jag har nästan gett upp om att få bukt med dem. Lydnaden kommer nog aldrig bli riktigt bra med mig som förare. Två kanske tre moment oroade mig men jag räknade med att av dessa bara få en nolla och därmed ändå klara uppflyttning.

När vi tränar enskilt funkar det ganska bra men så fort det finns ”tävlingssituation” så börjar Busa att vibrera. Framför allt i de s.k. pressade momenten platsliggning och kryp. Hon har fel växel inne och jag kan inte hitta växelspaken.

Naturligtvis så drog jag sista startnummer och väntan blev därför ganska lång i regnet. Busa var ändå ganska samlad när vi gick in i rutan. Första skick mot vänster hörna i 200 km/h hon viker av efter 30 m och drar framåt 50m för att sanslöst vackert markera första figge. Eftersom jag inte tävlat i sök på nästan 15 år så satt det i ryggraden att skynda sig till stigen för att inte tappa tid, jag hade glömt att man numera stoppar klockan vid markering. Figgen visste det och hängde inte riktigt med så jag skickade igen innan hon var på stigen. Nu vet jag att ta det lugnt.

Jag skickar Busa än en gång på samma sida eftersom jag inte tycker att hon sökt av hörnan. Kallar på henne när hon gör ett snyggt framåtslag och hon vänder och kommer in till mig. Skick mot höger hörna och en ännu vackrare markering. Ett tomskick med bra mönster. Jag skickar än en gång på höger sida och efter lagom tid kallar jag på henne men ingen åtlydnad. Plötsligt hör vi markeringen. Hon har hittat den dolde och tog lite tid på sig att komma igång med markeringen. Konstruktiv olydnad menade Busa att det var. Hela söket klart på rekordtid.

Själv tycker jag att det hela är värt 8-8,5 eftersom jag menar att hon skulle ha kommit på inkallning för att skickas längre fram och då markera. Jag är lite hård i min bedömning visar det sig men jag är upplärd av Mallekraftarna och har deras sök för ögonen. Framför allt Garbos. Kravet är högt.

Domarna tyckte att jag var alldeles för hård i min bedömning och menade att sådan arbetslust ska premieras och att hon verkligen lyssnar på mig och kommer när jag kallar. Att hon fullföljer markering trots inkallning menar de enbart är bra och bevis på en bra motivation. En av domarna drar 0,5 för att skallet inte kom igång lika snabbt på den dolde som på de andra. Det köper jag. Det blev lite skumma i blicken när jag sa att det var andra gången hon träffar på en dold. Betyg 9,5-10. Dagens bästa.

Budföring genomförs i Busatempo med 10:a som betyg. Vi leder stort.

Nu uppstår det beteende som jag fruktar dvs. Busa börjar stressa. Jag leker lite med henne jag sitter och försöker lugna henne. Hon får ligga för sig själv och jag tror nog att platsen ska funka, speciellt nu när hon ser mig som man gör i lkl. Minuterna går och det ser OK ut men inte avslappnat. När 3,5 min har gått så drar hon järnet bort till mig. 000000000000!!!!!!!!!!!!!!

Utanför ringen lägger jag henne genast och hon ligger kvar 4 minuter till utan problem. Vi har fått ett tråkigt mönster. Jag räknar snabbt ut att om jag klarar ca 7,5 i snitt på övriga moment så är vi hemma ändå. Det ända jag oroar mig för är krypet eftersom det är vått och i kombination med våra vanliga stressproblem så kan allt hända och mycket riktigt hon är inte helt nere och därmed skiter det sig.

Oerhörd besvikelse men efter ett dygn så ser jag mer nyktert på det och glädjes åt söket.

Jag har fått nya tips från Mia byggda på erfarenheter med Garbo som också strulade en gång i tiden. Det kör vi på så får vi se. Det känns alltid bra att ha en plan och den ska följas, mer om den vid nästa tillfälle.

 

 Lennart


En helg av framgång och glädje

I lördags tränade vi sök med Mallekraftarna. Jag försöker passa in vår övriga träning så att jag kan vara med här så ofta som möjligt. Nu var rapportträningen på söndagen så det passade. Vi kunde köra två pass sök med Busa. Eftersom matte jobbar var tredje helg så passar jag på då att träna sök med Mallekraftarna och får en omgång kunskap och förslag. Sen plågar jag rapportkompisarna med att ligga figge för Busa fram till nästa gång för kunskapsinhämtning.
Jag har nu en tid malt med att ha figge i varje slag, varannan rakt ut och varannan en 25 m fram i rutan så att Busa får in mönstret att söka framåt. Första passet körde vi så igen och det funkar mycket bra. Fortfarande ger Busa allt, vilket gör att hon totalt bränner ut sig efter en 6-8 slag. Hon måste lära sig att hushålla. Glenn menade att även Garbo varit så en gång och numera var så sparsam att hon kunde i princip söka hur länge som helst.
För första gången på mycket mycket länge rörde hon vid en av figgarna (första skicket) så vi blev tvungna att påminna henne om att detta är tabu. Lite överladdning här.
Jag körde för första gången Busa på en helt nergrävd figge med lock över. Busa markerade precis lika bra som annars. Det var en liten genväg att köra direkt utan att hon fått se någon klättra ner i lådan, men chansningen gick hem. Glenn menade att ofta fortsätter hundarna med de beteende de har första gången och börjar de gräva så fortsätter de gärna med det. Tack o lov blev det inga felbeteende.

När det var dags för andra passet kände jag att det var dags att spänna bågen till bristningsgränsen för att se var vi stod i ett tävlingsläge. Jag la ut en figge 100-150 bort, resten tomslag. Busa gick utmärkt. Ett av slagen var kanske inte riktigt framåt men vi täckte området ganska bra ändå. Fullt tävlingsbart.
Det kändes lite grann som om en tyngd lättade från mina axlar när jag såg framgången. När Glenn o Mia sen sa att de tyckte det såg bra ut var träningsglädjen tillbaka. Jag blev tvungen att gå en runda med Busa när övriga tränade uppletande eftersom jag nog inte hade kunnat hålla tillbaka glädjetårarna.
Fortfarande har vi lite problem i lydnaden. I vissa moment ligger Busa på 0 eller 9 beroende på den stressnivå hon har denna dag. Platsliggning och kryp framför allt. Hennes galna kamplust gör att hon ibland inte hinner greppa apporten pga. sin fart. Vi kör vidare.

Maj-Lis Lakritstroll har enbart framgångar i sin rapport. I motsats till Busa ligger hon okopplad, lugn och tyst på stationen. Springer alla sträckor med en av de bästa tiderna i gruppen, klarar svåra vinklar på förlängningen. Gör utmärkta framföringar. Vi har inga problem att lösa utan bara fyller på hennes erfarenhet och försöker hålla motivationen på topp. Tänkte vi skulle träna frispåren med förledningsspår så att hon lär sig att sortera bland alla hund och människospår som finns på en rapporttävling. I helgen ska hon MH-beskrivas. Kanske är hon ett avelsämne.

Jag har träffat Frans Otto, hittehunden som polisen tagit hand om. Otroligt trevlig och mysig trots en tråkig bakgrund. Han fick ett hem i helgen.  

Lennart


Vi söker efter lösningen

Sökträningen går vidare. Vi har först koncentrerat oss på att få Busa ut på tillräckligt djup och det funkar nu riktigt bra. Med fanatisk precision har jag tvingat figgarna att ligga på 60 m. Nästa steg, som vi just nu håller på med är att få henne att slå framåt i rutan. Vid sista träningen funkade detta mycket bra. Jag lägger figgen lite överdrivet långt fram i rutan så att Busa måste verkligen byta riktning för att få napp. Ett par träningstillfällen till sen kommer jag att varva med tomslag och då själv förflytta mig i överdrivet stora sträckor på stigen så att det blir framåtslag även här. Fördelen med Busa att hon går att stoppa när hon går fel och hon blir inte låg av detta utan sticker glatt ut igen och igen.

Min dilemma just nu är att få balans i belöningssystemet. Om figgen belönar med kamp så är motivationen i topp men Busa , sin vana trogen, överladdar så att hon inte har ork att skälla efter ett tag. Hon ger mer än allt på de första slagen och har inte tillstymmelse till att hushålla med energin. Hon måste lära sig att vara lagom, vilket i hennes värld inte finns.

Om vi dämpar belöningen genom att jag kommer fram och står för belöningen så börjar hon tappa lite koncentration på figgen. Godis är i denna situation ganska ointressant för henne. Här måste jag hitta en balans. Min förhoppning ligger i att när hon får mer erfarenhet så spar hon på krutet. Hon behöver få en vana att jobba under längre tid. Jag misstänker att när tomslagen funkar behöver Busa köras i flera hundra meter och kanske bara en figge på slutet för att ha minnesbild av att söket består av ett rejält letande innan napp. För att enbart på tävling möta flera markeringar Jag har haft samma situation i uppletandet och det har landat ganska bra till slut. Här ska hon trots allt bara hålla i 5 minuter så jämförelsen haltar lite.

Sök är komplicerat om man strävar efter att få ett jämt flyt i hela rutan.


Lennnart


Racermalle på väg mot nya mål


På väg mot nya höjder


Vi kan inte låta bli att skriva

Busa och jag har timeout men det suger att få berätta om sommaren för er.
Vi har varit på mallekraftläger och riesenläger.
Under sommaren har vi verkligen försökt att få Busa till att funka i lydnaden och jag tror jag är på rätt väg. De flesta moment funkar tillräckligt bra för att jag ska vara nöjd. Hennes otroliga kamplust svämmar ibland över framför allt i apporteringar. Hon kan kasta och skaka tungapporten, hon kan springa på metallen så att den hoppar iväg. Jag kör all apportering mot en vägg så att Busa lär sig att sakta ner lite. Ibland funkar det men ibland far hon in i väggen. När apportering är på gång är hon fullständigt blockerad. Lite sans skulle sitta fint.
Platsliggning har blivit en stöttesten igen. Om hon inte laddat över kan hon ligga hur länge som helst och med vilka störningar som helst men om hon stressat upp sig i bilen så kan vad som helst hända. Jag försöker att lägga henne varje dag för att få in ett mönster. Ensam funkar det utmärkt men när det liknar tävling kan vad som helst hända. Framöver ska vi använda korkskruvmodellen när vi är flera hundar.

Efter två års uppehåll har vi dammat av söket. Busa har en fantastik markering och ett stort figurantintresse, men ibland svämmar det över och hon är så uppkörd att skallet fastnar i halsen. Vi försöker få henne att inte ge allt i de första slagen utan spara sig så att det finns kraft kvar att arbeta och markera. Hon går aldrig ner sig hur mycket jag än skickar, hellre tuppar hon av än ger sig.
På mallelägret koncentrerade vi oss på att få tillräckligt djup i slagen och det har funkat utmärkt. 60 m sittter bra för det mesta. Nu hemma har vi börjat att försöka skapa ett sökmönster med framåtslag genom att skicka buset ca 40 m "innan" figgen så att hon får vinst genom att vika av framåt i rutan. Mycket tragglande kommer att krävas. Hon vill gärna gå tillbaka och kolla gamla legan. Hon gör en del av tomslagen riktigt bra. Det är mycket viktigt att jag samlar ihop henne på stigen och inte skickar förrän hon har hjärnan på plats. Sköter jag mitt så sköter hon sitt.
Jag har tränat med poliser förr och är alltid stum av beundran över hur Garbo söker och på lägret fick jag förmånen att träna med en annan polishund Pelle som arbetade likadant . 4-500 m sökruta med en figge på slutet är en baggis för dessa hundar. Vad är det för begränsning vi SBK:are lägger?
På riesenlägret fick Busa vila förutom vid ett tillfälle då jag tyckte jag skulle stila lite med hennes uppletande. Hon är blixtsnabb men har näsan med sig så jag gick in och gjorde 4 föremål på 3 minuter framför alla skäggen. Elakt jag vet.
Kylie fick träna ihop med 8 andra svartskallar vilket var en jätteavancering för hennes del. Hon är van vid en eller två andra hundar. Liggetiderna blev upp till 45 minuter för henne och hon chockade mig med att ändå klara sina sträckor. Som längst har hon klarat 600+200+100. Riktigt bra och lite mer avancerat än vad vi har tänkt ligga på just nu. I motsats till mallen så ligger hon tyst och väntar på sin tur. Hon har t.o.m somnat på stationen. Det ända som jag ser som en utvecklingspotential är hennes sätt att ta förlängningar. Har någon hund innan henne dragit ut spåret så följer hon detta och inte kärnan. Det måste vi ta tag i En del sorteringsövningar är planerade för att få henne att följa husses spår och ingen annans. Lite har det med oerfarenheten att göra. Hon är bara 15 mån.

Det ser ut som om hon kommer att bli en riesen med raka slag i uppletandet och detta är inte helt vanligt.

Riesenlägret är en unik händelse i hundvärlden, förmodligen det största läger överhuvudtaget. runt 300 deltagare. Dock verkar det som om det flesta bara tränar när de är på läger. En del riktigt bra hundar har jag träffat och flera av dem var Kylies syskon..
Själv har jag bytt  ut mina kläder storlek 56 och XXL till 50 och L. Drygt 10 kg har tappats och jag kan nu springa en km utan att dö. Härligt. 5 återstår.
På riesenlägret fanns det en klättervägg som man fick klättra i med hjälp av instruktörer. Anmälan gick till så att man skrev upp sig på en lista. På listan stod det Kalle 10 år, Emma 13 år, Stickan 12 år osv. Sist stod det Maj-Lis 57. Och som hon klättrade. Det har varit en önskan i flera år att få klättra på vägg så nu blev det slag i saken. Höjden var som ett trevåningshus och som ni kan se på bilden så kom hon ända upp. Själv får jag handsvett bara genom att skriva om det här.

Vi ses och hörs

LennartVi har stängt tills vidare


Time Out

Rubriken används numera oftast av politiker som gjort bort sig men jag lånar den ett tag..
När jag anmälde mig till 2 tävlingar under maj så bestämde jag mig redan då att om Busa nu inte funkar så ska jag lägga ner verksamheten. Vi har tränat rapport sedan hon var 6 mån, hon är nu 4 år. Hon har strulat nästan oavbrutet i mer än ett år trots olika insatser i träningen. Busa bygger otroliga förväntningar som gör att hon inte håller ihop.

Vi har nu tävlat 2 gånger med ett katastrofalt resultat. I Karlskrona går Busa ut på första sträckan, är borta 2 minuter för att sedan vända. Man kan se redan när hundarna samlas att hon är så uppstressad att hon knappt är kontaktbar. Hon gör ett felaktigt vägval eftersom hon inte kan koncentrera sig.
I Sölvesborg igår startar man med platsliggning, vilket hon inte strulat med på 2 år, vad händer då? När hon hoppar ur bilen så har hon samma inåtvända stressade blick som vi annars ser i rapporten, hon är stressad.
Redan när jag lämnar henne och har gått halvvägs sätter hon sig upp. När 4,5 minuter gått lämnar hon platsen.
Jag vill köra hem men blir övertalad av omgivningen att genomföra rapporten.
Vid samlignen på A-stationen så börjar hon skälla, trots att hon fått en barnmatsburk att syssla med.
Naturligtvis vänder hon på första sträckan. När de andra lämnat går Maj-Lis och 2 andra som också vänt ner till B för att göra nya försök. Busa går inte förrän vi har skickat iväg en A-förare att visa sig.

Jag står nu vid ett vägskäl och mitt förnuft säger mig att Busa bör övergå till någon annan som kan tackla henne rätt. Uppenbart så klarar jag inte det. Jag tycker dessutom inte att ett djur ska uppleva dessa oerhört stressade situationer.
Många kommer säkert att mena att det är fel på hunden och många kommer att säga att jag inte är tillräckligt hundbegåvad. Jag har inte svaret idag själv. En sak vet jag dock och det är att jag skulle vilja ha tid och ork att träna mycket mer, kanske ett par gånger om dan för det är vad jag tror behövs.

Om mitt förnuft fått segra så hade detta varit en omplaceringsannons men som Eva så träffsäkert uttryckte det igår på stationen. "tävla är bara en del av hundägandet".
Jag är oerhört glad för Busa, kanske mer än någon annan hund jag haft. Hon är perfekt i alla situationer förutom tävling. Lotta menade för något år sedan att det lät som om jag var kär i Busa när jag talade om henne. Så är det nog.
Därför behåller jag henne men jag slutar med rapport. Hon kommer att tränas regelbundet i spår och sök men någon tävling blir det inte förrän jag är helt hundra på att hon håller ihop. Kanske aldrig, kanske om ett år.
Besvikelsen är mycket stor men det finns en gräns för mig och den är nådd, det är inte roligt längre med hundträning.
VI TAR TIME OUT.
Jag ska försöka hjälpa Maj-Lis i hennes rapportträning. Kylie visar goda anlag (mycket bättre stationsuppträdande redan nu än vad Busa har efter 4 år).
Det känns inte direkt inspirerande att blogga. Vad har jag att komma med????
Bloggen tar också TIME OUT ett tag.

Kanske återkommer jag när jag har något positivt att berätta.
Må väl gott folk och må ni ha framgång med era hundar. Några av oss ses på Mallekraftläger och några av oss ses på Riesenläger i sommar. Förhoppningsvis är jag medförare på B-stationen i höstens appellklasstävling med lakritstrollet.

Lennart

Busa ville visa vilka coola tjejer hon har i flocken


Malle tränar stafett med skäggiga damen