Matlagningsintresse finns hos Mallar

Matlagningsintresse finns hos Mallar


Lyckad dag trots snötäcket

Dagens rapportträning höll på att inställas. Lars har åkt och hämtat ny hund, mycket spännande. Några tyckte träningsmarken var för tråkig, några jobbade, några tyckte snön och vädret var ett hinder. Till sist blev vi bara 2 hundar. Jag var lite orolig för om det skulle finnas skare så att hundarna skadade sig men det visade sig att så var inte fallet. Som vanligt är Busa vibrerande när hon sitter på stationen men hon håller för det mesta tyst.
Vi hade tänkt att speciellt träna på förlängning eftersom det bara var 3:e gången en sån fanns. Kort grundsträcka och liteböjd förlängning, lite längre än sist. Blev ca 200m.
Jag har börjat att försöka få till en bättre framföring och till min häpnad funkade det jättebra. Nu ska vi bara förlänga väntetiden lite mer, sen börjar stationsuppträdandet bli format. Första sträckan gick i högsta fart.  Hur skulle hon klara att spåra sig fram i snön som var ca 2-3 dm? Jag sätter mig ner bakom en buske för att tjuvtitta och ser en hund som i absolut koncentration och hög hastighet springer mitt i kärnan, HURRA.
Det gick naturligtvis bra för Britt/Sussie och Mega oxå. När den hunden är tyst , vilket den börjar bli, så akta er i tävlingsbanan.
Tänkte först inte blogga om en så´n här händelsefattig träning men måste bara få få ur mig glädjen att ha ett helt felfritt pass. Man vet inte när det händer nästa gång.

Lennart o Buset

VAD FINNS INNANFÖR PANNBENET+++

VAD FINNS INNANFÖR PANNBENET+++


Katastrof

Idag tänkte jag försöka träna något trots skare o kyla. Apportering har gått ganska bra förutom ett litet tugg som jag inte just nu får bukt med. Då kom den ljusa idén att använda metallapporten. Det har jag gjort på någon av mina tidigare hundar redan under inlärning för att slippa tugget. Sagt och gjort. Måste backa lite i inlärningskedjan så jag sätter hunden lägger apporten framför henne går en bit bort och gör som jag alltid har gjort. APPORT! Vad händer???????? Hon har i den här övningen säkert i 3 månaders tid gripit snabbt och gjort en snabb förflyttning till min sida. Ganska bra men som sagt lite tugg.
Nu startar hon V8-motorn och med ett rytande hoppar fram till metallapporten sätter näsan under den och rullar den i högsta hastighet framför sig vilt morrande,skällande. NEJ SLUTA. VA F..... HÅLLER DU PÅ MED??????
Gör om , samma resultat. Nu koker det i huvudet på mig och en röst säger i mitt huvud, lugnt och förnuftigt: LÄGG AV INNAN DU FÖRSTÖR NGT. Tack för tipset tänker jag och lägger in apportbocken  igen (undrande när jag blev så här klok, det har aldrig hänt förr). Därefter har vi lite trevliga inkallningsövningar som funkar utmärkt.
Jag måste fundera en stund innan metallen kommer fram igen. Förslag någon??

Den gamle

I stället för att träna

I stället för att träna


Jag vill byta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Husse har lovat mig att vi ska träna idag men nu backar han ut bara för att det blåser och snöar från sidan. Han säger att det är för kallt. Men va säger man. Jag vill byta husse. Han är för mesig.
Tror han att han ska få en lugn fredagskväll så bedrar han sig. HÄR SKA SKAKAS MATTOR OCH TUGGAS HUSSE.

Busa


Countess Dracula

Countess Dracula


Hela skogen full av blodspår

Andra rapportträningen i år och jag tänkte försöka med förlängning nu när vi tränar i grupp.
En bra omväxlande bana har fixats dagen innan av Rickard, allt är planerat och förväntan står i höjden.
Vad händer då??. Jo när vi når B-stationen är den omringad av ett gäng Tollare med hussar och mattar. Man tränar blodspår. F.. vad jag är trött på marktillgången här nere. Marken är upplåten till Malmöklubben av kommunen men ligger mitt i ett strövområde, så problem uppstår alltid.
Nåväl. Busa har startnummer 3 och sitter tyst och fint i sitt knallröda täcke (minns aldrig att mina schäfrar ägd sån´t :)) och tittar på de andra. Första och andra hund far iväg med högsta hastighet. Nu är det vår tur. Jag tror plötsligt att jag fått fel på glasögonen för jag kan inte se konturerna på Busa. Sen upptäcker jag att det är som hon skakar av förväntan. Överladdning???.
Lite för ivrig på framföringen, men sitter tyst och kollar mig innan skick. Hej och iväg i högsta fart, efter 15 m en 360-graders snurr på en bråkdel av en sekund sen iväg i högsta fart. Väl framme visar det sig att hon har en mycket bra tid. Snurren har jag sett någon gång innan och den beror troligen på att jag försöker få henne att inte gå för lång fram på framföringen. Får hantera detta seperat. Matte har inte samma problem på sin station. Hon har inte husses korta stubin.
Vi bygger ny station C och jag sitter på en höjd med bra utsikt över B för att se hur hon löser sin fösrta förlängning. I högsta fart kommer hon in på stationen, springer fram till sin liggplats, stannar. Var är husse????. Kollar tillbaka mot A, står stilla i vad jag tycker en evighet (troligen ngn sekund). Kollar åt sidorna, lite mer dit Tollarna befann sig. Precis när jag är på väg att bryta samman doppar hon näsan och sätter full fart i spårkärnan, uppför kullen coh rakt in i famnen på mig där hon hittar kamprullen. Den dödas rejält.
Jag är mycket  glad för det här. Jag ser hemskt gärna att hunden analyserar och inte tar ett beslut som har 50-50 chans att gå rätt. Tiden inne på stationen kommer att minska när rutinen infinner sig.
Vi får trevlig uppmuntran och förvånan över att hon bara är 11 månader från några i gänget. Det är sant 11 månader och jag glömmer det hela tiden. Måste akta mig för att pressa. Det ska vara lekfullt o roligt.

Lennart

Ps. min svåger berättade i dag att han tar bort den gamle trotjänaren på måndag. Det är trist när våra kompisar blir gamla och sjuka men vi måste ta vårt ansvar mot djuren. De ska inte lida. Bra beslut Lars och lycka till med den nya valpen.Ds

Soffpotatis

Soffpotatis


Rasistiska funderingar

Malle- Malinois-Ikea-schäfer-belgisk vallhund

Kärt barn har många namn. Jag får ibland frågan varför man väljer de senaste årens modehund. På 70-talet minns jag att alla schäferägare började med Kelpie. På åttiotalet var det Bordercollie som gällde och även Jaktgolden. Allt stabiliserar sig så småningom igen och trenden vänder. Men f... vet när det gäller Mallen. Förutom allt annat som sägs om den så är den fantastiskt trevlig. Det talas för lite om detta. Jag är lite trött på beskrivningar som ”ett fast och djupt bett” osv. Lite för macho i min smak. Börjar väl bli för gammal. Busa är en fantastisk familjehund under förutsättning att hon får arbeta regelbundet. Numera kan hon en hel kväll ligga i husses knä och sova utan att skaka mattor och annat. Det tog ungefär ett ½-år att komma dit. Hon uppträder trevligt mot andra människor och hundar men blixtrar om ngn tränger henne för hårt.

Precis den inställning jag vill ha.


Det verkar som om man måste ta ställning för eller emot andra raser. Det gör inte jag. En bra hund är en bra hund oavsett ras. Sen kanske vissa egenskaper passar mig bättre än andra.

Jag känner verkligen att den här Malledamen är en utmaning. Ska sanningen fram så valde jag uppfödaren i första hand före val av ras eftersom vårt synsätt på hund överensstämmer. Hade Mallekraft fött upp Ulmerkottar så hade det nog blivit en så´n.


Träningen?

Efter att ha lagt en ordentlig grund i spårarbetet ( hon klarar i alla fall SBK-spåren) övergick vi till att träna rapport efter sommaren. Hitintills har jag bara positiva erfarenheter även här. Ett jätteplus är att hon inte PIPER. Jag upprepar: hon piper inte utan sitter ner och vibrerar istället. Gudarna är goda.

Lite lyfta ögonbryn har vi fått i träningsgruppen eftersom vi avslutar varje rapportsträcka med ett rejält bett i kamptrasa istället för godis som är vanligast. Min mening är att den största ”motiveraren” ska användas i moment som kräver fart och intensitet. Busa håller med.

Lydnaden går bra och jag räknar med att apellklass är möjligt efter nästa löp.

Kan tyckas att allt går på räls men så är inte fallet. Det har varit många knutar att lösa på vägen men tack vare ATT JAG HAR LÄST BRUKSANVISNINGEN TILL IKEA-SCHÄFERN har jag varit förberedd. Skulle ni få för er att skaffa en Malle så läs Mallekrafts råd innan, men glöm inte att, trots allt är även detta bara en hund om än snabb i tanken. Det gäller bara att vara förberedd. Jag hörde Glenn på en föreläsning understryka att det viktigaste är att ha en bra relation till hunden. Jag kunde inte sagt det bättre själv. Har man det så kommer olika inlärningsmetoder i andra hand. Din hund litar på dig även när du klantar till det.

Framöver kommer Busa och jag skriva lite om våra träningar och andra upplevelser.


Lennart