Malle i viloläge när snön håller oss inne

Malle i viloläge när snön håller oss inne

Glädje och Sorg

Vi har precis kommit hem från lite spårträning, allt gick jättebra.  Igår hade vi lite övertändning i rapporten men det slutade bra.
Jag fick ett mail fråm en kompis som har en av våra valpar efter min gamla hund Axxa. Axxa var mitt allt och jag hade bestämt mig för att inte  ha fler hundar när hon gick bort. Ingen kunde ta hennes plats. Trots detta så blev det en ny i form av en malle, vilket jag aldrig kommer att ångra. Axxa kommer alltid att ha en plats hos mig.
Axxas valp Woox som ägdes av en god vän till mig arbetade som väktarhund. Jag menar verkligen arbetade. Matte är en trevlig pratglad tjej som säkert kan prata ner vem som helst, fråga hennes man. Woox satte fast flera tjuvar under sin tid och vek aldrig från mattes sida. Inte ens husse kunde komma nära om inte Woox ville. 
Hur nära man kommer en sådan hund som skyddar en med sitt liv kan vi andra inte förstå. Pernilla och Woox var ett team som ingen kunde splittra. Att arbeta ensam tillsammans med sin hund i verkliga situationer är något som vi SBK:are aldrig kommer i närheten av. Man litar fullständigt på varandra och viker aldrig från varandras sida oavsett vad som sker.
Trots denna bindning visade Pernilla ett oerhört stort  hjärta utan att tänka på sig själv och hjälpte Woox när han som tioåring inte orkade längre.
När vi skaffar valpen så måste vi redan då besluta oss om att den aldrig ska få lida utan en avlivning ska ske när hunden inte  kan vara hund längre. Ett fruktansvärt svårt beslut som jag själv tagit några gånger.  Vi måste släppa vårt eget ego och bara tänka på hundens bästa. Otroligt svårt då man vill ha sin bästa vän nära sig så länge som möjligt. Hur svårt är det då inte att ta beslutet med en hund som varit beredd att offra sitt liv för en. Jag böjer mig i vördnad för Pernilla och önskar henne lycka till med nästa hund. Det finns en framtid och minnet av Woox finns där.
Vi känner med dig och i framtiden kommer du att förstå vilket fint beslut du tagit.

Lennart,  Busa och alla de hundar som passerat hos oss

Vårkänslor

Jag kunde inte låta bli med ordleken på bilden. Som ni ser har våren (spring)kommit hos oss. Dagen har, enligt dagens SDS, ökat med 1h 47 min. Livet leker och jag har fått min cykel renoverad av familjen. Dessutom har man inköpt en Springer till mig i födelsedagspresent. Mycket kluven känsla. Fylla år är ok. Presenter OK. Bli äldre  :(
Jag har fram till nu låtit Busa fixa sin motion under träning och vid promenader i skogen. Hon har i lagom takt växt till sig och har fått en hyfsad muskelmassa och klarar ganska bra även rätt så långa rapportpass.
Av erfarenhet vet jag att rapporthunden måste vara i toppskick för att kunna prestera en hel dag. Därför är det dags att komplettera med lite cykling. Själv hatar jag att cykla de mörka kvällarna som råder i dagsläget, men som sagt våren är här!?!?.
Idag testade vi för första gången Springern. Busa har från första dagen vi fick henne försökt att springa efter och bita all trafik vi har passerat. Numera låter hon bli, inte för att hon inte vill utan för att hon förstått att helvetet byter loss i form av husse. Med detta i tanken så är man lite försiktig första gången.
Att bli fastbunden vid cykeln var lite läskigt tyckte hon men redan efter 25 m fattade hon vad som gällde. Jättekul att leka draghund. Vi körde bara en kilometer där ingen trafik finns och det hela gick mycket bra. Hon försökte inte bita i cykeln. I morgon spår och sök.

Lennart

Ps. En espresso, en Calvados och en bit mörk choklad och dagen blir perfekt.Ds
 

Spring och Springer

Spring och Spring