Snygg bitch

Snygg bitch

Skydd och rapport

I veckan har vi kört skydd med Jonas som figge. Bita släppa bevaka funkar mycket bra. Vi kommer att koncentrera oss på snabbare släppande framöver. Det är lite svårt att känna att figgen står stilla när man skakar ärmen för fullt. Tyskärm är betälld för att få bättre bett och därmed bättre släppande. Munkorgsbevakningar funkar mycket bra och fasttagandet också. Busa stöter mycket hårt på flyende, men vi ska försöka få henne att sikta på ryggen. Hon tar den del som är närmst, vilket kan bli en arm. Riskabelt, risk för miss. Har aldrig hänt men vi tar det säkra för det osäkra.
Fortfarande har vi problem med platsliggning, men vi tränar varje dag. Busa ligger kvar men är fullständigt uppkörd. Traggla traggla.
Idag körde vi fyra stäckor i rapporten. Sista stäckan innehöll två nittiogradiga vinklar på förlängningen. Busa tog allt mycket bra. Hon blir lite yvig när vinkeln kommer men det är oundvikligt med den hastigheten. Hon tar sig fram i högsta hastighet. Mycket bra träning. Fortfarande är hon snabbast.
På stationen fick jag tala om för buset att man ligger still mellan skicken. Hon köpte och vi var nöjda.Matte fick göra om framföringen. Aldrig låta malle ta en meter, då kommer hon fortsätta med det.
Uppletandet idag var på helt öppen mark med kraftig vind. Efter att ha sprungit ut i rutan och hämtat in malle som drog hela så funkade det ganska bra. Hitta föremål gör hon alltid men vill gärna fixa allt sjäv. Jag kommer att vara mycket mycket konsekvent med att hon ska gå rakt ut även om det finns vallning och vind som drar åt ett annat håll.
Resten av rapportgänget går väldigt bra och det skulle förvåna mig om ni inte får höra talas om dem framöver.
Våra nya medlemmar Nybergs avancerar framåt men hade ett litet bakslag idag. Troligen blev sträckan för lång. Till sist fixade det sig för Yaho och han kommer bli giftig om inte husse avancerar för snabbt. Härlig schäfer med gamla brukslinjer i sig. Var konsekvent och fortsätt att traggla sträckor med glädje och snabbhet. Till hösten är ni med i "vuxengruppen".
Vår Australiska  vän kelpien Monty missar aldrig en stäcka. Någon så sträcksäker har jag nästan aldig sett. Han har däremot lite problem i uppletande och apportering. Vill inte komma in med bytet. Idag lyckades vi antagligen lösa det med ett stort arbete från matte och mycket kamp i bollen. Monty är en av de få kelpies som säkert skulle kunna köra skydd.
Vår "gamla" Panja har än en gång kvalificerat sig till SM. Detta är helt fantastiskt. Panja är en mycket speciell hund som har ett absolut eget sätt. Hon är vänlig och trevlig, mycket kamp men ändå samlad. Hennes arkilleshäl är uppletandet. Det är svårt att analysera henne men troligen har hon en brist i byteslusten.  Att matte är lite  osäker på henne gör inte saken bättre. Äntligen har de börjat lyckas när matte inte vet var föremålen finns. Panja jobbar just nu väldigt bra. På SM kommer hon att vara farlig. Vi är stolta i gänget.
Igår körde vi spår och sök. Söket går jättebra. Busa fastnade i en buske med munkorgen men slet sig loss så att både korg och kedja blev liggande. Hon skulle bara fram för att söka på andra sidan stigen. Vi behöver bara få ett bättre mönster med framåtslag sen är det klart. Markeringar är perfekta just nu. Det är otroligt att man har en hund som kan göra massor av tomslag utan att tröttas. Det är lika roligt allt bara man får arbeta.
Spåret blev lite för svårt eftersom flera personer hade varit inne och gått i det. Förledningar klarar hon bra men nu var spåren lika gamla och det funkade inte. Något vi ska ta tag i.

Ha det gott i vårvärmen

Lennart o Busa

Ps. Har ni sett valparna hos mallekraft??. Jag vågar inte titta. En av dem ska bli Polishunden hunds kompis. Va häftigt. Läs hans blogg på aftonbladet.
http://blogg.aftonbladet.se/5240

Problem och annat

Ibland känns det lite svårt att skriva i bloggen eftersom inget händer, speciellt under vintern. Tack och lov ändras allt till det bättre och vi har barmark, plusgrader, ljust på morgonen och ljust när man kommer hem från jobbet. I skrivandes stund är det dessutom bara 10 dagar kvar till sommartiden då vi får mer tid att träna hund på.

Just när allt känns så här bra så får jag plötsligt riktiga malleproblem. Vid ett av de första träningspassen i lydnad som vi brukar köra lite innan skyddspasset, reser sig Busa på platsliggningen inte mindre än 5 gånger och drar en jätterepa över hela planen. Till detta läggs att hon är fullständigt uppkörd och skakar i hela kroppen av förväntningar. När vi sen kör igång med lite skyddsträning flippar hon helt ut och lämnar mig för att döda en skyddsärm som ligger på marken en bit bort. Allt flippar ut denna dag. Kontakt noll. Stress 100 %.

Under vintern har jag märkt en tendens att förväntningsstressen ökat och platsliggningen suttit löst men på det här passet visar den sig i full malleblom.

Jag kände mig helt förvirrad och för en gångs skull hade jag ingen direkt idé om lösning. Det gäller att tygla sig och inte låta sin ilska dra iväg med en. Den här gången var jag mycket nära. Det dök t.o.m. upp tankar att lägga ner tävlingsambitionerna.

Tack och lov för Glenn som inte låter sig uppröras av sånt här. Han har sett allt. Vid nästa pass får jag rådet: var ännu tydligare, mycket höga krav och mycket snabb korrigering vid felbeteende och lika snabba belöningar. Låter enkelt men det kräver att jag tänker snabbare än en malle kan agera dvs. korrigering i den stund hon tänker göra fel.

Nu har det gått en vecka då jag under alla situationer under dagen krävt absolut lydnad.

Vid gårdagens skyddsträning kom faktiskt belöningen. Hon uppförde sig bra både i ärm och i munkorg. Jag är mycket nöjd. Dessutom gjorde hon ett fasttagande med oerhörd kraft vilket fick henne att landa på rygg men inte att släppa bevakningen för det. Lydnaden mellan momenten var mycket mycket bättre. Hon koncentrerade sig på mig istället för allt runtom. Det finns en del att slipa på så klart men det gick framåt med ett jättekliv. Under platsliggningen var hon lika uppkörd som vanligt men lugnade sig efter en ½-minut och la sig till rätta. Jag är verkligen inte helt nöjd men det är en klar förbättring. Jag fortsätter att hålla denna ganska svåra kravnivå på henne så får vi se vart det barkar.

Rapportgruppen har fått tillskott. En 2-årig schäfer med bruksgener börjar hos oss i helgen. Det känns bra att vi lyckats göra reklam för grenen som är så spännande. Välkomna Nybergs till den här ålderstigna gruppen där kaffedrickning, goda mackor mm står i centrum (ibland lyckas vi göra resultat också).

 

Till sist ett citat. Inget varar för evigt  -  inte ens dina problem, Arnold. H Glasgow

  

Lennart

 

Dagens tjejer tränar gärna i gym

44757-42

Upprop

Träningskamrater lämnar oss för att få bättre hjälp. Hoppas att det funkar bättre. Jag vill gärna se framgångar med Malmöanknytning. Framför allt vill jag se att brukset prioriteras. Lycka till!
Nu har vår rapportgrupp reducerats till några stycken och utan att ha mandat från övriga i träningsgruppen så skickar jag ut ett upprop till Skånes hundägare. Vi (Jag)  vill ha ett par som är otroligt hundintresserade båda två. Har en brukshund som är i ettårsåldern. Helst ska ni ha lagt lydnadsgrunder men ambitionen är viktigast. Ni ska vara villiga att träna mycket. Vill ni testa rapport så ska jag personligen introducera er. Huruvida ni kan komma in i träningsgruppen  överlämnar jag till vår träningsansvarige Rickard. Men kom och testa. Hör av er på min mail : 
lennarthenning@hotmail.com.. I gruppen finns en samlad kompetens inom samtliga grenar och på SM-nivå i rapport.
Antagligen får man inte göra så här men jag blir vansinnig när jag ser att bruksmöjligheterna är begränsade till förmån för andra verksamheter. Med reservation för regler inom Malmöklubben så gör jag ändå detta upprop.

Idag har vi varit och spårat och i måndags startade skyddsträningen. Spåret går fortfarande bra och skyddet går framåt mycket sakta men säkert. Jag har svårt att låta bli att forcera men har lagt lock på mig själv och avancerar sakta. Det är svårt men jag ska absolut inte snegla åt kullsyskons framfart eller träningskompisars framgångar. Vi kommer så sakta Busa och jag.
Till min förskräckelse har Busas syster tagit cert i utställning, Detta måste jag leva med. Tack o lov så har Busa lite ljusa ögon. Man får väl ändå gratulera.
Nu är det bara drygt 3 veckor till sommartidenoch träningsmöjligheterna ökar. Vi ska ha ett litet träningläger i påsk och det ser jag fram emot.
Träna väl och skit i vad andra gör säger och tycker. Hunden före allt.
Lennart