Annars är det väl bara att bryta ihop och ta nya tag

Efter helgens hunderi känns det lite blandat, dels funkade Busa jättebra på träningen dels lyckades våra nya ekipage Yaho och Hera väldigt bra när de för första gången körde tillsammans. Båda hundarna börjar fatta galoppen. Yaho är en rolig kille som just nu genomgår sin andra könsmognad. Han vet inte riktigt om han ska vara stor och farlig eller liten och snäll. Han försökte skrämma mig lite och när han upptäckte att det inte lönade sig blev han den vanliga trevliga killen. En go´ kille är han i alla fall. Hera verkar stabil nu och husse som aldrig tränat hund förr hanterar henne väl. Nu ökar vi svårighetsgraden så kan de snart träna med huvudgruppen. Det är roligt.

På tävlingsbanan hade vi oflyt däremot. X (kryss) vände på första sträckan, Prilla på andra och Davy på tredje. Men va f....  Det är väl bara att bryta ihop och ta nya tag.

Ikväll spelar MFF näst sista matchen för säsongen och jag bryr mig inte. Men va f..... Det är väl bara att bryta ihop och ta nya tag.

Hemma i byn har vi haft en stor anlagd brand i förra veckan. Hela vårdcentralen brann ner och man håller på att leta efter gärningsmannen. Man undrar hur en så´n funkar. Hoppas Polisen reder ut det så vi inte får fler bränder. Annars är det väl bara att............

Vi köpte en ny husvagn för en dryg månad sedan. Allt är verkligen perfekt förutom att jag försökt byta ett bromsljus. Just detta bromsljus finns inte kvar (trots att vagnen är en -04) utan jag måste montera dit en -06. Försökte igår men den passade inte. Tack och lov är junior en jäkel på bilel och fixar till den , annars är det är väl bara att bryta ihop och ta nya tag.

Nu ser vi fram emot nästa träning då jag tänkte ta beslut om jag ska tävla mer i år eller vänta till nästa.

Man kan ju också chansa och låta det skita sig för man kan ju alltid bryta.....................................................Lennart


Snygg-Malle

Snygg-Malle

Kapitulation

Ibland blir det lite svårt att blogga. Vad kan vara intressant för läsaren att få reda på om Malleland?
I morse blev jag klar över varför Busa har fått mig att kapitulera för mallens egenheter. Klockan 6 (söndag) trycker hon in den kalla hårda nosen under hakan på mig, bara för att gosa lite. Först blir man vansinnig av att bli väckt men efter 2 sekunder så kapitulerar man. Ingen kan motstå dessa kärleksbetygelser. Busa kan ligga kvar och mysa  med nosen instoppad under ens haka under långa stunder. Flocken är alla lika väl behandlade. Flocken har ju nyligen utökats med Ella 3 månader och ingen unge har någonsin haft så rena händer, fötter och ansikte som hon. Mallen blir fullständigt tokig när barnbarnet kommer på besök.
Jag har aldrig under mina snart 50 år som hundägare varit med om en hund med sådana sociala egenskaper som Busa. Från första hund som morsan och jag smugglade in utan farsans vetskap tills nu finns ingen jämnförelse.
Busa har en kompis av märket Softy som hon gärna leker med. Bayley får göra det mesta med henne och hon bara fräser lite lätt om han kliver upp på ryggen. De flesta andra hundar blir utsmetade på marken om de bara försöker tänka fel tanke. För det mesta är andra hundar inget intresse för Busa. Nu har Softyn fått en ny valp i huset. Bordeuxdoggen, ni vet en sån som Tom Hanks har i filmen Hutch, en sån som är röd och dreglar hela tiden har kommit in på spelplanen. Busa har plattat till henne flera gånger trots att hon är så otroligt söt. Vi försöker skapa lite förtroende och Bordeuxen gör allt för att var till lags men Mallen fräser. Får se om det funkar i framtiden.
Träningen går verkligen framåt. Idag körde vi fyra uppletandesträngar med vardera tre föremål. Allt hämtades på ett par minuter. Jag testade med att skicka Busa i olika diagonaler i rutorna och det funkade ganska bra. Vinden var obefintlig så det var ganska svårt med de små föremålen vi lagt ut. Hon gör uppletandet i 230 knyck och man kan förvillas att tro att det bara är spring och ingen näsa men så är inte fallet. Kommer hon inom vittringsavstånd så tvärbromsar hon och plockar föremålet. Jag skulle gärna vilja ha något lägre hastighet men det verkar som om det inte finns en chans till detta trots många olika försök. Förhoppningsvis blir det bättre på tävling efter en besvärlig rapportsträcka. Jag kan glädja mig åt att Busa aldrig mattas trots många många skick i rutan.


Typisk rapportmalle

Typisk rapportmalle

230 km/h

Det har nu gått nästan en månad sedan jag beslutade att enbart satsa på rapport. Det har varit en fantastisk tid. Träningen går som på räls. I rapportskogen sätter Busa nya hastighetsrekord på löpande band. Ännu finns det en hel del uppladdning på liggeplatsen som jag inte är nöjd med men Busa ligger i alla fall ner och håller tyst. Mina framföringar går verkligen bra men då och då så tar Buset stycke med matte och försöker tjuvstarta. Matte lyckas dock alltid stoppa henne. I helgen körde vi lite specialträning på att lyssna på matte trots kraftiga retningar. Busa tittade på mig med en min som sa mer än tusen ord. "MENAR DU VERKLIGEN ATT JAG SKA LYDA MATTE????" Hon fick skriftligt på detta. Matte är inte den som ger sig.

Vi har tränat lydnad flera dagar per vecka vilket är mer än dubbelt så mycket som tidigare och redan nu kan jag se klara förbättringar. Det finns en del kvar att göra men t.o.m. jag tycker det är lite roligt med lydnaden.

Jag har väntat med att försöka lära in Stegen eftersom jag anade vad som skulle hända. Allt går som sagt i 230 km/h. I förra veckan tog jag f....... i båten och la ut korvbitar på varje steg över hela Stegen. Normalt sett ska ju hunden stanna till , ta sig en tugga och gå vidare till nästa, men tror ni Mallen hade läst detta. Nej icke sa Nicke. Full fart över och utan att stanna upp plockade hon samtliga korvbitar i farten. Jag försökte ett par gånger till där jag stannade henne på flera ställen på stegen men inte saktar hon ner inte, och lika roligt är det var gång. Till sist gick det ganska hyfsat men sista steget var naturligtvis omöjligt att trampa på hälften av gångerna. Vid något tillfälle trillade hon ner men det bekymrar inte henne. Galning.

Eftersom matte arbetar vissa helger så har Busa och jag tidigare alltid spårat eller sökt vid dessa tillfällen. Det känns verkligen konstigt att köra ut på helgen och inte spåra. Tiden har vi använt till uppletande. I stort sätt är jag nöjd men ibland följer hon inte den riktning som jag visar. Min gode svåger, den beryktade domaren Lars Johnsson använder en metod som jag inte sett tidigare. Han pekar med båda händerna, en på var sida om hundens huvud. Hans hund går verkligen rakt ut efter anvisningen. Jag har provat ett par gånger på Buset och det verkar funka. Jag tycker bara det ser lite fånigt ut. Jag har i alla fall inte använt vita handskar som Lars gör. Trots allt är alla medel bra som får det att funka bättre. Just nu koncentrerar vi oss på att hitta föremål som ligger i rad i rutan. Jag vill att Busa ska tro att det alltid finns ett på kort avstånd så hastigheten kan gå ner lite. Nu när jag kan lägga lite mer tid på uppletandet så plockar vi på smådetaljer. Det måste ju gå att få ett uppletande som för det mesta ger en 8 eller mer i betyg. Tiden får visa.

Framöver väntar vi på löpet i slutet av oktober och kanske tävling i Göteborg i slutet av november. Inget bestämt, jag vägrar att anmäla mig om jag inte tror att vi blir uppflyttade med god marginal. Det går fler tåg. Helst hade jag velat ha våren till att vänja oss vid elit för att därefter storsatsa under nästa höst, men vi får se. Det är som bekant lite glest med tävlingar i det egna distriktet så lite åkande får det bli. Nu när vi har ny husvagn så är det lite roligare.Rapportekipaget Busa  -  Maj-Lis  - Lennart

Ps.Vi fick ett nytt rapportekipage i träningsgänget som vi efterlyste. Välkomna Yvonne , Bosse och Hera.
Det är roligt att vi blir fler så att vi kan öka antalet tävlingsstarter i bruks till nästa år. Kämpa vidare för brukset ni där ute i landet.Ds