Uppletande är roligt

Uppletande är roligt


Filosofiska funderingar

Idag skolkar vi från träningen. Busa tuggar ben och jag tänker stora tankar. Undrar vad som driver mig att börja om med hunderiet efter mer än 8 års frånvaro??? Jag fick plocka fram en artikel som jag skrev när jag blev godkänd som elitförare för första gången för att verkligen förstå känslan med hunderiet. På den tiden hade jag en riesen om ni undrar. Här kommer artikeln OCH NI SOM INTE ORKAR LÄSA LITE LÄNGRE INLÄGG SLUTA NU!!!.


Jag är väl inte klok, eller??????????


Halv 6 på morgonen. Klarvaken. Jag har försovit mig. Kollar klockan. Nej, den ska inte ringa förrän 6. Var är jag? Varför känns magen som om den var full med fjärilar? Javistt, vi är i Jönköping. Tävling, husvagn. Körde upp igår. Den skäggige sover på mina ben som vanligt. Varför har inte han fjärilar?
Efter tvättningen tar vi en runda i skogen. Uppropet börjar klockan 7 prick. Jag drar startnummer 4. Springer ut till den skäggige som halvsover i bilen. Vi har fått ett bra startnummer. Du slipper bärplockare så tidigt, mumlar jag. Under kepsen tittat de bruna på mig som om de ville säga: "Du är inte klok, husse"
Nu sitter vi här och väntar. Undrar var spåret går? Kommer aldrig domarna?. Tankarna snurrar helt av sig själv. Häller upp en kopp kaffe och tar en tugga på mackan. Tvärstopp. Tuggan är dubbelt så stor som munnen. Fjärilarna vill inte ha. Den skäggige nedlåter sig till att lukta på mackan. Efteråt ska du få den, lovar jag.
Nu kommer det en röd bil genom skogen. "Du har 5 minuter på dig att bli klar."Det är tävlingsledaren som verkar vara lugnet i egen hög person. Men var är spårselen?. Där under regnkläderna. Jag ser upptagsrutan. Fjärilarna försvinner. Men är verkligen 40x40m (gamla regler) så stort?. "Du kan släppa på när du vill" Var är solen. Där. Bra att veta när vi går vilse.
Den skäggige står lugnt och vädrar ut mot rutan. Leta spår! Full rulle rakt ut. Pang, direkt till höger. Följ efter. Stör inte. Inga ryck. Vi är förbi markeringarna. Kan det verkligen vara åt det här hållet? Nu kallar de snart tillbaka oss. Nej, vi är iväg. Stumpen står rakt upp (tillåten kuperad svans). Skägget flyger. Fullt drag i linan. Vi är alldeles ensamma. Inget annat än hundens förmåga att spåra kan ta oss till slutet. Det är en underbar känsla att vara helt utlämnad till den skäggige. Plötsligt slår han åt höger. Kastar sig tillbaka, slår åt vänster. Blir för ivrig, kastar sig igen till höger och bestämmer sig till slut för snett bakåt vänster. Har han klarat spetsvinkel? Är vi rätt?
Tvärstopp. Den skäggige hoppar rakt upp i luften och med en duns som skrämmer upp en fågel landar han i blåbärsriset. Ur skägget sticker en....? Ja det är apportpinnen. Kolla nummer och datum. Spår 4 elit 880821. Vi är rätt. Kramar och pussar de store svarte. Han tittar på mig med stort överseende och i blicken kan jag läsa "Men husse det här är en baggis, inget att bli tokig över". Iväg igen. Något lugnare. Det doftar underbart i skogen. Vad mycket blåbär här finns. Blåbär. Bärplockare. Hjälp!
Ny pinne. Iväg igen. Det här fixar sig. Nu har vi hittat 4 pinnar. Plötsligt stanna den skäggige. Framför honom rinner en bäck. Efter en stunds tvekan slänger han sig i vattnet och simmar över. Kollar andra sidan och tillbaka igen. Slår åt höger-vänster.  Nu är vi borta. Men plötsligt iväg igen full fart snett bakåt vänster. Ännu en spetsvinkel.
Nu har vi gått mer än 1 km. 5 pinnar. In på ett gammalt kalhygge som har nyplnaterade granar på 1,5 m höjd. Svårt att gå här. Nu måste vi ha missat. Har säkert gått 300m sedan sista pinnen. Ut ur hygget. Öppen äng. Till höger blänker en liten sjö. 6:e pinnen, Solen lyser i trädtopparna. In i skogen igen. Jag hör ett skott på avstånd. Rådjursjakten har nog börjat.
Plötsligt ser jag bilen ett par hundra meter bort. Bara han inte får vittring på matte som tålmodigt väntar vid bilen flyger det genom mitt huvud. Vi vinklar åt höger och följer vägen.
Den svarte börjar bli varm av solen och tungan hänger. Vad är det jag fått i ögonen. Känner inte förrän nu att svetten rinner i pannan. Var är slutet? Panik. Vi har gått över. Vi får inte bryta tävlingen. Den skäggige står plötsligt stilla. Inget i munnen. Men vad är det han står på? Slutet, hurra det är slutet. Jag kastar mig fram och jublar. Konstigt, det sitter något i halsen på mig, en klump. Inte kan man väl bli rörd av detta, stora karl´n. Jag böjer mig ner till den svarte. Han tittar på mig under luggen. Ta´de´lugnt, husse. Kan jag se en road glimt i ögonen hos honom?. Nej, han är ju bara en hund.
Alla ensamma timmar av väntan, alla kilometer spår, alla uppsågade pinnar, alla tidiga morgnar, alla problem som vi försökt lösa. Nu får vi belöningen. Årets stora mål är uppnått. Jag och den skäggie är ett elitekipage. Inte trodde jag att det skulle kännas så här. Och jag är väl inte klok som håller på med det här, eller????

Lennart

PS. Den skäggige hette igentligen Julius blev godkänd i elit spår med 10 på upptaget och 9 på spåret Han var vid tillfället 2 år. Tyvärr dog han, 3, 5 år gammal,  i famnen på mig under ett sökträningspass. Men det är en annan historiaDs

Det är detta som driver mig. Det totala samarbetet mellan hund och människa. Förtroendet för varandra, respekten och glädjen att nå ett väl genomtänkt mål.

Busa s kompis


Tillbaka till ruta ett

Nu när vi tränat stationsuppträdande enskilt så mycket som vi gjort var det dags att hoppa in i gruppen igen. Vad händer då? Jo Buset vägrar hoppa över en bäck och vänder. Måste skickas om. Sen sitter hon och stormskäller på stationen :(  Vi bryter och kör ett enskilt pass som funkar OK. Lite oroligt  i början på stationen så jag måste tala alvar med henne men sträckorna går i hundra knyck. Måste påminna mig själv igen att hon bara är 13 mån och att ett löp är på väg i mitten av april.
Fick en trevlig uppmuntran av Susanne som tyckte att vi ändå tränar i gruppen trots skällandet, bra störning för de andra tyckte hon. Nonchalera Busa på stationen och se om hon tröttnar. Vi prövar det nästa gång så får vi se.
Mer glädjande är uppletandet som verkligen börjar ta form. Rakt, snabbt och med vidöppen nos. Inkallning på tomslag funkar bra. Lite lös i munnen ibland vilket gör att hon tappar ibland vid avlämnandet. Föremålsintresset är otroligt och det är roligt att se henne tvärvända när hon får vittring för att sedan hugga direkt i föremålet och sätta full fart in. Kan bli bra när det är färdigt.

Lennart

Matte tränar station med mig nästan varje dag

Matte tränar station med mig nästan varje dag


Laddning i avvaktan på våren

Laddning i avvaktan på våren


Buset o Den gamle på avvänjning

Buset o Den gamle på avvänjning


Habituering

Tänkte försöka imponera genom att använda ord från min litteratur (När,Var,Hur-serien, Djurens beteenden) som rekommenderas om man vill fördjupa sig i beteendelära.
Just nu sysslar vi med avvänjning, dvs vi bildar rapportstation, fikar och inget annat händer. Busa håller på att gå upp i atomer men vi tänker fortsätta att köra ngt var varannan dag framöver.
Rapporten i lördags genomfördes tillsammans med en annan hund. Busa varvar som attan och stressar på stationen. Vi lät Monty gå först för att ytterligare sätta press på henne och jag fick verkligen anstränga mig för att få henne att bli liggande. Till sist blev det ganska bra. Framföringen var jag nöjd med och hon drog järnet på sträckan. Matte fick samma problem, vilket kostade henne ett stukat finger när uppbindningskedjan hamnade där den inte skulle. Efter en stunds bataljer så lugnade Buset ner sig och även här blev det en bra framföring. Fölängningen är fortfarande utmärkt. Vårt enda problem är alltså själva stationsplatsen och därför tränar vi på den som sagt. Överslagen mot trädstammar har upphört men jag är övertygad att de lurar i vassen.
Under dagens avvänjningsövning fanns det ett gäng jägare 100 m bort som tränade apportering med sina hundar. Visste ni att man slipper kasta apport om man är jägare? Underbart, man har maskiner till detta. Helt i min stil, så lite arbete som möjligt. Jägarna tittade lite undrande på oss som band upp hund med tjänstetecken och sen satt vi bara och fikade. Ingen vågade fråga vad vi höll på med.
Den senaste tiden har jag avancerat uppletandet en del och kan bara konstatera att det går i 100 knyck men näsan är med och prinsessan missar inget. Körde medvind idag och hon bryter nästan ryggen när hon kastar sig baklänges efter föremålet. Spikrakt ut går hon och tröttas inte. Hon kommer t.o.m på inkallning när vi kör tomslag. Ett litet tugg återstår att ta bort men det gör vi vid sidan om.

Den gamle

Upprop till alla spårintresserade och lite annat

Nu är mitt tålamod slut. Vi går strax in på 12:e veckan med snö. Inte ett grässtrå syns. Visst kan man spåra på snön och visst har vi gjort det men nu står jag inte ut längre. JAG VILL HA BARMARK.
Plötsligt när jag satt på C-stationen , under dagens träningspass , och sörplade kaffe (det är ju det vi gör, vi rapportare) kom jag på lösningen. Det är valår. Om vi alla spårintresserade skriver till alla riksdagspartier och lovar att vi röstar på det parti som fixar bort snön så måste det bli vår inom en vecka. JAG UPPMANAR DÄRFÖR ALLA SPÅRINTRESSERADE att maila till riksdagspartierna och kräv vårväder mot er röst. Vi är många så det måste ju funka :D.
Den här helgen har vi helt ägnat oss åt rapportträning med det enda syfte att undvika överslagen som Busa (det lilla stycket)sysslat med ett tag. Vi tränar därför utanför gruppen för att succesivt öka uppbindningstiden. I går lördag var vi i Hörbykrokarna och jag kan berätta att snödjupet var nästan  upp till knäna.  Buset sjönk inte igenom men det gör 100kg husse.PUUUHHH. Allt gick faktiskt efter planerna och lilla fröken gjorde 7 snabba resor mellan oss. Kort uppbindningstid för att få igång henne igen. Inte tillstymmelse till felbeteende.
Planerna för söndagen var att öka tiden och att kräva att hon ligger på stationen. Det är troligen detta krav som tillsammans med den ökade retning av de andra hundarna som gör att hon ballar ut ibland. Sträckornas längd är just nu ointressanta för vi vet att när hon går så funkar det åtminstonde upp till 5-600m grund och 3-400m förlängning.
Vi började dagens övning med att bilda A-station. En stessad Malle läggs ner och får beröm och korvbitar. Husse och Matte tar fram kaffe (nu är vi där igen) och wienerbröd och nu börjar hårdträningen. Solen lyser vacker mellan trädtopparna och det kommer en Häger glidande. Är det våren????. Ett par gånger får vi säga till men i stort sett ligger hon och blänger surt på oss hela tiden. Det är bra.
När vi fikat färdigt så packar vi sakta ihop och håller järnkoll på lilla fröken så att hon inte börjar varva, men till vår förvåning sköter hon sig. Matte följer med en 50 m ut på sträckan för att sedan vända ner på A. Allt för att höja motivationenså att denna är så stark att hon bara fokuserar på att springa. Man riskerar naturligtvis överhettning men detta är rapportens bekymmer att du måste ha en hög motivation samtidigt som hunden ska vara en soffpotatis på station. Jag får som vi säger här i söder, asa Busa de 300m som är vår grundsträcka. Väl framme binds hon upp, läggs ner och kaffet kommer fram. Ja, ja jag vet. Nu är hon i högvarv men efter lite övertalning sätter hon sig och jag kan njuta av omgivning och fika. Vi dubblar tiden och jag får henne att lägga sig till slut. Precis när jag ska ta av värmetäcket för att göra framföringen sliter sig Busa och drar i 200 knyck. MOTIVERAD. Där står jag med halsband, koppel och hela kitet och ser dum ut. Trots allt är det glädjande att se att hon gör det hon ska och går inte ut och dödar träd som hon tidigare gjort.
Nere på A går hon i clinch med Matte en stund innan hon lyder och lägger sig ner. Bra jobbat. Ytterligare lite längre tid på stationen. Under tiden gör jag en förlängning ut till C. Matte lyckas naturligtvis där jag misslyckas så Busa gör en snygg framföring och sitter lugnt och väntar på kommando. Jag kan se de sista 100 m av förlängningen och hon ligger rätt i spåret i mycket hög fart. Springer nästan omkull mig på mottagningplasen. Ny uppbindning, ny förlängning av tiden, nytt kaffe. Allt går bra och prinsessan ligger ner och väntar på sin tur. Vi bestämmer att detta blir sista sträckan eftersom det går så bra. Vad händer då ?? Matte anropar mig i walkie-talkien precis när jag ska påbörja framföringen. Det finns en lös hund på sträckan. He.........tes jä.......ar.  Jag gör ändå framföringen efter en liten stund och prinsessan uppför sig perfekt (nästan) i pappas ögon. Visst är hon fin och.... Nej tillbaka till allvaret.
Jag kan se den berömda hunden springa fram och tillbaka över vår sträcka . Det är en Labbehane modell pansarvagn som snusar och markerar vart än han kommer åt. Han försvinner in i skogen och jag bestämmer mig för att skicka. Busa har inte sett honom. Hon sitter snyggt, löskopplad och väntar på marchordern. Vi är allt lite militäriska vi rapportare. March väser jag lite snyggt så där som bara Clintan skulle kunna göra. Hon far iväg i högsta hastighet, perfekt vägval och visst är hon fin. Efter en stund anropar Matte att Busa är framme och ligger på sin filt och kaffet är framdukat. En lyckad dag, nu återstår det lite längre liggetid och sen ska vi träna tillsammans med en hund innan vi går in i gruppen med fler hundar och längre tider.

Lennart